Tìm kiếm

13. Which of this after brand new restructured scheme was released to improve the governance abilities of PRIs?

<strong>13. Which of this after brand new restructured scheme was released to improve the governance abilities of PRIs? </strong>

A. Nationwide Ability Developing Mission

B. PM Kaushal Vikas Yojana

C. Swaccha Bharat Abhiyaan

D. Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan

14. Which associated with the after three public basic insurance vendors will likely be merged into solitary insurance carrier depending on Budget 2018-19?

A. UTI, Oriental Insurance and Nationwide Insurance

B. LIC, Bharti AXA and United Insurance

C. General Insurance, Max Bupa and UTI

D. Agriculture insurance carrier of India Limited, Bharti AXA and United Insurance

Ans: A

15. Just just What would you suggest by “Fiscal Federalism”?

A. It describes the devolution of energy and responsibilties of nationwide, sub-national, and governments.

B. It is the economic relations between devices of governments in a government system.

C. It will be the sum of money that households have availalbe for spending and saving after taxes have already been taken into account.

D. It states that whenever per capita income increases above the minimum certain degree, populace tens to improve.

Ans: B

16. Find the wrong stage of spending plan procedure in Asia.

A. Budget formula: the planning of quotes of expenditure and receipts when it comes to ensuing monetary 12 months;

B. Budget enactment: approval associated with the proposed Spending plan by the Legislature through the enactment of Finance Bill and Appropriation Bill

C. Budget execution: enforcement of this provisions when you look at the Finance Act and Appropriation Act because of the government—collection of receipts and making disbursements for different solutions as authorized by the Legislature.

D. Judicial overview of spending plan execution: audits of government’s economic operations on behalf associated with the Legislature.

Ans: D

17. Who was simply the very first Finance minister of independent Asia?

A. Shanmukhan Chetty

C. C. D Deshmukhi

D. Liaquat Ali Khan

Ans: A

18. Choose the proper component of elements associated with the Union (Central) Budget of Asia?

A. Revenue Budget

B. Capital Budget

C. Spending Budget

Ans: D

19. Find out of the definition that is correct of payments?

A. It identifies money expenses on construction of money tasks and purchase of assets like land, structures equipment and gear.

B. It relates to money income gathered through the construction of money tasks and purchase of assets like land, structures machinery and gear.

C. It will be the spending incurred from the day-to-day running associated with the Government and its own different divisions, as well as for solutions so it provides.

D. None associated with above

Ans: A

20. 300 rurban groups become put up under which associated with the after schemes?

A. Shyama Prasad Mukherji Mission

B. Pradhan Mantri Awas Yojna

C. Indira Awas Yojna

D. NIRMAYA Scheme

Ans: A

21. Which associated with the after just isn’t the goal of Indian Budget?

We. To handled and appropriate circulation of resources

II. To lessen inequalities in wealth and income

III. To quickly attain social security

Ans: C

22. Which of listed here is the absolute most prone to cause account that is current in Asia?

We. Reduced excise duties on Sports Utility Vehicles

II. Reduced duties on Silver

III. Ban on export of Onions

Ans: D

23. Examine the following statement (s) within the context of Zero Based Budgeting (ZBB).

We. It had been first taken on in Asia into the Union Budget 1987

II. It really is centered on prioritizing all governing expenditure

III. There clearly was a price advantage analysis of most schemes while the many ones that are important held alive if they’re working well.

Which of this following statement (s) given above are proper?

Ans: A

24. What’s the distinction between ‘vote-on account’ and ‘interim budget’?

We. The supply of the vote-on-account is employed with a government that is regular while interim spending plan is provision utilized by a caretaker federal federal government.

II. A vote-on-account just relates to the spending in government’s spending plan while an interim spending plan include both spending and receipts

Which associated with the following statement (s) given above are correct?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

25. With regards to Indian Public Finance, look at the statements that are followings).

We. Disbursement from Public Account of Asia are at the mercy of the Vote of Parliament.

II. The Indian Constitution offers up the establishment of a Consolidated Fund, a Public Account and a Contingency Fund for every single State.

III. Appropriations and disbursements underneath the Railways Budget are susceptible to the form that is same of control as other appropriations and disbursement.

Which among these statements are proper?

Ans: B

26. The authorization for the withdrawal of funds through the consolidated Fund of Asia must originate from:

A. The President of Asia

B. The Parliament of Asia

C. The Prime Minister of Asia

D. The Union Finance Minister

Ans: B

27. Whenever budget that is annual passed by the Lok Sabha__________.

A. The Budget is cash call modified and presented once more

B. The Budget is introduced into the Rajya Sabha for recommendations

C. The Union Finance Minister is expected to resign

D. The Prime Minister submits the resignation of Council of Ministers

Ans: D

28. The Vote on Account is passed away:

A. Following the voting of needs

B. Ahead of the basic discussion

C. Following the discussion that is general

D. Either after the voting associated with needs or following the basic conversation.

Ans: C

29. Arrange the stages that are following the enactment of spending plan in appropriate purchase:

We. General conversation

II. Appropriation Bill

III. Finance Bill

IV. Voting regarding the needs for grant

V. Presentation to legislature

A. I, II, III, IV, V

C. V, We, IV, III, II

D. V, We, III, IV, II

Ans: B

Trả lời

Thư điện tử của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *